Baş Ağrısına Ne İyi Gelir? Baş Ağrısı Neden Olur
Baş ağrısı, hemen hemen her insanın hayatında mutlaka bir defa yaşadığı bir ağrı türüdür. Bu ağrılar çoğu insanın düşündüğünden çok daha karmaşık olabilir. Her ağrı türünün kendine göre farklı belirtileri ve tedavileri vardır.
Baş ağrısının nedenlerini ve çeşidini bilebilirseniz, siz ve doktorunuzun işi çok daha kolay olacaktır. Bu yazımızda size baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısı neden olur? gibi soruların detaylı cevaplarını vermeye çalışacağız.
İçindekiler
Baş Ağrısı Nedir?
Baş Ağrısı, başımızda ve ya boynumuzun üst kısmında meydana gelen ağrılar olarak nitelendirilir. Bu ağrılar genellikle beynimizi ve ya kafatasımızı çevreleyen yapılardan ve dokulardan kaynaklanmaktadır.
Çünkü beynin kendisinde ağrı hissine neden olan sinirlerden yoktur. Kemikleri çevreleyen dokular, kafatasını, gözleri, sinüsleri ve kulakları çevreleyen kasların yanı sıra, beyni, damarları ve sinirleri çevreleyen tüm dokular iltihaplanabilir. Bu baş ağrısına neden olabilmektedir.
Baş ağrısı şiddetli, hafif, keskin, sürekli, zonklayıcı ve aralıklı olabilmektedir.
Baş Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?
Aşağıdaki durumlarda mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
- Baş ağrısı her zaman yaşadığınız baş ağrısında farklıysa
- Baş ağrınız aniden başlar ve ya öksürme, eğilme, efor ve ya cinsel aktivite sonrasında artarsa
- Baş ağrısına geçmeyen kusma ve bulantı eklenirse
- Yaşadığınız baş ağrısı şimdiye kadar hayatınızda yaşadığınız en kötü baş ağrısıysa
- Boyun tutulması ve ateş eşlik ediyorsa. Boyun tutulması, menenjit ve ya anevrizmadan kaynaklı kanamaya bağlı olabilir. Bunun yanı sıra boyun tutulmasında şikayetçi olan hastada kas spazmı ve ya iltihabı görülmektedir.
- Baş ağrısıyla bir nöbet geçiriyorsanız.
- Son zamanlarda düşme ve ya kafa travması geçirdiyseniz
- Görme, konuşma ve davranışlarınızda bir değişiklik varsa
- Vücudunuzun bir bölgesinde inme belirtisi olabilecek güçsüzlük ve ya his kaybı varsa
- Baş ağrınız uyguladığınız tüm tedavilere kaşı azalmıyor bunun yerine artıyorsa
- Baş ağrınız işinize ve hayatınıza engel oluyorsa
- Baş ağrınız için belirtilen dozdan fazla ilaç kullandıysanız
Baş Ağrısı Neden Olur?
Baş ağrısına, beyni çevreleyen ve ya işlevini etkileyen dokuların iltihaplanması ve ya zarar görmesi neden olur. Beynin kendisinde ağrı hissine neden olan sinirler bulunmamaktadır. Fakat boyun, yüz, kafatası kısacası omuzların üstünde kalan tüm her şey baş ağrısına neden olabilir.
Enfeksiyon ve dehidratasyon dahil tüt sistemik hastalıklar baş ağrısına neden olabilir. Dolaşım ve ya kan akışında meydana gelen değişiklikler baş ağrısına neden olabilir. Beynin kimyasında meydana gelen değişikliklerde baş ağrısına neden olabilmektedir.
Beynin kimyasını aşağıdaki durumlar değiştirebilmektedir;
- Uyuşturucu kullanımı
- İlaçlara verilen reaksiyonlar
- Kullanılması gereken ilaçların kesilmesi
Her insan farklı yaratılmıştır. Bu nedenler her insanın baş ağrısı da farklı olabilmektedir. Hastaya yapılan fiziksel muayene ve gözlemlenen semptomlar dışında baş ağrısını hızlandıran faktörleri bilmek hastanın baş ağrısını tanımlamakta etkili olabilir
Baş Ağrıları Nasıl Sınıflandırılır?
Uluslar Arası Baş Ağrısı Derneği 2013 yılında yayınladı yönergeyle baş ağrısı sınıflarını açıkladı. Derneğin amacı bu sınıflandırma ile hekimlerin hastaların gösterdikleri belirtilerle hastaya daha özel bir tedavi uygulayabilmelerini sağlamaktı.
Bir çok insan baş ağrılarında şikayetçi ve her baş ağrısının tedavisi de kolay olmamaktadır. Bu nedenle bu sınıflandırmayla hastalara daha kolay ve daha etkili tedaviler uygulanabilecek.
Baş ağrıları ağrının kaynağına göre üç ana başlıkta ele alınmaktadır.
- Birincil Baş Ağrıları
- İkincil Baş Ağrıları
- Kraniyal nevraljiler, yüz ağrısı ve diğer baş ağrıları
Yayınlanan yönergede hastaların aynı anda birden fazla tüpte baş ağrısının belirtilerini gösterebilecekleri ve aynı anda birden fazla tipte baş ağrısına sahip olabilecekleri de vurgulanmaktadır.
Birincil Baş Ağrıları Nelerdir?
Birincil baş ağrıları grubunda gerilim, migren, küme baş ağrıları ve nadir görülen bazı baş ağrısı türleri yer almaktadır.
- Migren baş ağrıları, en çok görülen birincil baş ağrıları listesinde ikinci sıradadır. Migren baş ağrıları yetişkinleri olduğu kadar çocukları da etkilemektedir. Ergenlik döneminden önce kız ve erkeklerde aynı oranda migren baş ağrılarından görülmektedir. Fakat ergenlik döneminden sonra bu ağrılar kızlarda daha sık görülmektedir.
- Gerilim tipi baş ağrıları, birincil baş ağrılarının en sık karşılaşılan türüdür. Gerilim tipi baş ağrıları kadınlarda erkeklere oranla daha sık karşılaşılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre günümüzde günde dünyada her 20 kişiden 1’i gerilim baş ağrısı yaşıyor.
- Küme baş ağrıları, birincil baş ağrılarının en nadir görülen türüdür. Bu baş ağrısı türü genellikle 20’li yaşlarda erkelerde sık görülmektedir. Ama kadınlarda ve çocuklarda da nadir de olsa görülebilmektedir.
Birincil baş ağrıları hayat kalitesini olumsuz etkileyebilen baş ağrısı türlerindendir. Bu baş ağrıları bazı kişilerde çok çabuk geçebilmekte ama bazılarında ise bu süre biraz uzun olabilmektedir.
Birincil baş ağrıları yaşamı tehdit etmese de bazı durumlarda felçlere benzer belirtiler gösterebilmektedir.
Çoğu insan bu tür baş ağrılarını kısaca migrenle özdeştirmektedir. Fakat sadece ağrı miktarı migren tanısının konmasında etkili değildir.
İkincil Baş Ağrıları Nelerdir?
- Baş ve boyunda oluşan yapısal hastalık
- Bulaşıcı hastalıklar
- Diş iltihabı sonucunda oluşan baş ağrıları
- Kaza ve travma sonucunda oluşan beyin sarsıntıları
- Madde bağımlılığı
- Ağrı kesici ilaçların fazla kullanımı
- Fazla alkol tüketimi
İkincil baş ağrıları, baş ve boyunca yapısal bir nedenden yada bulaşıcı bir hastalıktan dolayı meydana gelen baş ağrılarıdır. Bu ağrılar menenjit, beyin kanaması, diş iltihabından kaynaklı diş ağrıları gibi hayatı tehdit eden arılar oalrak gruplandırılır.
Bir travma yada kaza sonrası beyin sarsıntısı geçirmekten dolayı oluşan baş ağrıları da bu gruba dahil edilebilir.
Madde bağımlılığı ve ağrı kesici ilaçların neden olduğu baş ağrıları da bu gruba eklenebilir. Aynı zamanda halk arasında “akşamdan kalma” olarak adlandırılan alkolün fazla kullanımı sonucu ortaya çıkan baş ağrıları da bu gruba eklenmektedir.
Kraniyal Nevraljiler, Yüz Ağrısı ve Diğer Baş Ağrıları Nelerdir?
Nevralji, sinir ağrısı anlamına gelmektedir. Karniyal Nevralji, beyinden gelen kasları kontrol eden ve baş ve boyuna duyusal sinirleri taşıyan 12 karniyal sinirden bir tanesinin iltihaplanması olarak tanımlanmaktadır.
Bu ağrılar arasında en yaygın olanı ve en çok bilineni, yüzü besleyen ve iltihaplandığında yoğun yüz ağrısına neden olan trigeminal nevraljidir.
Bu içerimizi ziyaret ederek kısa sürede tansiyonunuzu düşürmenin yollarını öğrenebilrisiniz. >>> https://vaybepost.com/10-dakikada-tansiyonu-dusurmenin-5-dogal-yolu/
En Yaygın Görülen Baş Ağrısı Çeşitleri
Bazı baş ağrıları farklı türlerde görülebilmektedir. İşte en yaygın görülen baş ağrıları;
- Birincil kas kasılması baş ağrıları
- Epizodik birincil gerilim baş ağrıları
- Auralı birincil migren baş ağrıları
- Kromik olan birincil migren baş ağrıları
- Aurasız birincil migren baş ağrıları
- Birincil paroksismal hemikrani (Gerilim tipi baş ağrıalrından)
- Öksürük baş ağrısı
- Küme baş ağrısı
- Cinsel ilişkiye bağlı baş ağrısı
- Gök gürültüsü baş ağrısı
- Hipnik baş ağrısı ( Kişileri uykudan uyandırabilen baş ağrıları)
- Günlük kalıcı baş ağrısı
- Efordan kaynaklı baş ağrıları
- Trigeminal nevralji ve diğer kraniyal sinir iltihabı
- Travma, enfeksiyon, madde bağımlılığı, alkol kullanımı gibi nedenlerden kaynaklı baş ağrıları
Gerilim Baş Ağrısı Nedir, Neden Olur?
Gerilim tipi baş ağrıları en sık görülen baş ağrıları olmasına rağmen halen nedenleri tam olarak bilinmemektedir. En olası nedeni kafatasını örten kasların aşırı kasılmasıdır. Kafatasını kaplayan kaslar iltihaplanabilir, kasılabilir ve bu baş ağrısına neden olabilmektedir.
En yaygın görülen yerler arasında boyun kasları, çene kasları ve alın yer almaktadır. Gerilim tipi baş ağrılarının asıl nedenini öğrenmek için çok az araştırma yapılmaktadır. Bazı araştırmacılar gerilim baş ağrılarının baş kasları üzerinde etkili olan fiziksel stres nedeniyle oluştuğuna inanmaktadır.
Fiziksel stres nedenleri arasında uzun süre çalışma ve ya uzun süre konsantre bir şekilde basa başında ve ya bilgisiyar başında çalışmak yer almaktadır. Aynı zamanda duygusal streste kafatasını çevreleyen kasların kasılmasına etki ettiği için gerilim baş ağrılarına neden olabilmektedir.
Gerilim Tipi Baş Ağrısı Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?
Gerilim baş ağrılarının yaygın görülen belirti ve semptomları şu şekilde sıralanabilir:
- Şakaklarda ve ya kaşların üzerinde yoğun bir baskı hissedilir.
- Boynun üst kısmında ve başın arkasında genellikle bant şeklinde bir gerginlik ve basınç görülebilir. Bu zamanla tüm başı sarabilmektedir.
- Ağrı, mide bulantısı, aura, kusma ve ya ışığa duyarlılık ile ilgili değildir.
- Ağrı zamanla şiddetlenebilir fakat bu ağrı zarar verici değildir. Bu nedenle ağrı çeken kişi günlük hayatına devam edebilir. Bu ağrıalr genellikle başın iki tarafında hissedilir.
- Ağrı, çoğu insanı başları ağrısa bile çalışmasından alı koymaz.
- Ağrılar seyrek olarak ortaya çıkar. Fakat bazı kişilerde bu ağrılar günlük ve sık sık meydana gelebilmektedir.
Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?
Baş ağrılarının teşhisini koymanın en birinci kuralı hastanın öyküsünü dinlemektir. Aynı zamanda doktor, baş ağrısının tipini bulabilmek için hastanın çektiği ağrının şiddetini, süresini ve bunlara ek olarak farklı semptomların olup olmadığını öğrenmeye çalışacaktır.
Gerilim tipi baş ağrısı olan kişiler genellikler başın her iki tarafında orta ve hafif şiddette ağrı olduğunu ifade ederler. Gerilim tipi baş ağrısı olanlar ağrıyı tanımlarken hareketle artmadığını, zonklayıcı olmadığını sadece bir gerginlik hissettiklerini ifade ederler. Işığa duyarlılık, mide bulantısı, kusma gibi semptomlar görülmez.
Gerilim tipi baş ağrısının teşhisinde fiziksel muayene çok önemlidir. Bir nöroloji uzmanı değerlendirmeli ve tüm gerekli testleri uygulamalıdır.
Gerilim Tipi Baş Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?
Gerilim tipi baş ağrıları yaşamı tehdit etmese de oldukça acı vericidir ve gündelik hayatı olumsuz etkileyebilirler. Çoğu insan bu baş ağrılarını tedavi etmek için reçetesiz satılan ağrı kesicileri kullanmaktadır.
Fakat bu ağrı kesicileri kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışılması gerektiği unutulmamalıdır. Tüm bunlarda baş ağrınıza çare olmaz ise mutlaka uzman bir yardım almalısınız.
Fizik tedavi, masaj ve stres yönetimi, gerilim baş ağrılarını kontrol etmeye yardımcı olmaktadır.
Küme Tipi Baş Ağrısı Nedir, Neden Olur?
Küme tipi baş ağrıları, günler, haftalar ve aylar sürebilen günlük olarak ortaya çıkabilen baş ağrılarıdır. Bu ağrılar her gün aynı saatlerde ortaya çakarlar ve geceleri hastayı uyandırabilirler.
Küme baş ağrılarının nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Fakat beyindeki kimyasal histamin ve serotoninin aniden salınması bu ağrılara neden olabilir. Beyinde biyolojik saati kontrol etmekle yükümlü olan hipotalamus, bu baş ağrılarına neden olabilmektedir.
Küme Baş Ağrısı Nedenleri
- Bu ağrılar genetik olabilmekte ve nesilden nesle geçebilmektedir.
- Uyku düzenindeki değişiklikler bu ağrıları tetikleyebilmektedir.
- Kullanılan ilaçlar tetikleyebilmektedir. (Örnek olarak kalp hastalarının kullandığı bazı ilaçlar.)
Küme Baş Ağrılarının Belirtileri Nelerdir?
Küme baş ağrıları yıllarca kendini göstermeyebilir. Fakat bu ağrılar başladığı zaman haftalarca hatta aylarca devam edebilmektedir. Bu ağrılar özellikle erkeklerde sıklıkla görülmektedir. Bu ağrılar genellikle ergenlik dönemlerinde başlamaktadır.
- Ağrının her bölümü 30 ile 90 dakika arasında hissedilir.
- Küme baş ağrıları meydana gelmeye başladıklarında genellikle günde 2 defa yada 1 defa kendini gösterirler.
- Ağrı atakları genellikle her gün aynı saatlerde ortaya çıkmaktadır. Bu ağrılar geceleri derin uykudan bile uyandırabilmektedir.
- Bu ağrılar genellikle dayanılmaz şiddettedir ve genellikle bir gözün etrafında hissedilir.
- Ağrıdan etkilenen göz kızarır ve sulanır.
- Ağrının hissedildiği taraftaki burun tıkanabilir ve akabilir.
Küme Baş Ağrıları Nasıl Teşhis Edilir?
Küme tipi baş ağrılarının teşhisi için hastanın öyküsü dinlenir. Eğer hasta ağrının her gün aynı saatte tekrarladığından bahsederse bu hastalık düşünülebilir.
Eğer hasta ağrıyı hissederken doktora baş vurursa, daha önce belirtilen semptomlar gözlemlenir ve ağrının olduğu tarafta gözde yaşarma ve burunda akma görülür. Eğer hasta ağrısının olmadığı zaman doktora başvurursa, hastanın öyküsü dinlenir.
Küme Baş Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?
Küme baş ağrılarının her hasta için kesin bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte bu ağrıların tedavisi oldukça zor olabilmektedir. Bu ağrılar her gün tekrarladığı için iki tane tedavi yöntemi uygulanmaktadır. İlk tedavi ağrının şiddetini düşürmek için uygulanır.
İlk Tedavi Yönteminde Aşağıdaki Yöntemler İzlenir
- Yüksek oksijen solunması
- Yaygın olarak kullanılan migren ilaçları
- Lokal bir anestezik olan lidokain budun deliğine damlatılması
- Kafein
- Damarların daralmasını sağlayan ilaçların kullanılması
Bu tedavi yöntemleri mutlaka bir uzman hekim tavsiyesiyle uygulanmalıdır. Kişisel kullanım kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
Küme Baş Ağrıları Önlenebilir mi?
Küme baş ağrılarının ortaya çıkış dönemi bilinemediğinden ve ilk çektiğiniz baş ağrısının küme baş ağrılarının başlangıcı olup olmadığı bilinmediğinden her gün ilaç kullanmak çözüm olmayabilir.
Alkolü azaltmak, sigarayı bırakmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri küme baş ağrılarının gelecekte ortaya çıkmasını engelleyebilir.
İkincil Baş Ağrısına Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
Baş ağrıları bir çok nedenden meydana gelebilmektedir. Birincil baş ağrıları genellikle hayati tehlike yaratmayan baş ağrılarıdır. Fakat ikincil baş ağrıları genellikle bir hastalıktan kaynaklı meydana gelmektedir.
İkincil baş ağrısına neden olan bazı hastalıklar yaşamı tehdit edici ciddi rahatsızlıklar olabilir. Az zararla kurtulmak için erken teşhis edilmesi çok önemlidir.
Uluslararası Baş Ağrısı Derneği ikincil baş ağrılarının nedenlerini 7 başlık altında toplamıştır.
Boyun ve Başta ki Damar Problemleri
- İnme
- Subaraknoid kanama ve Serebral anevrizma. Bir anevrizma kan damarlarındaki ufak bir sızıntıyla baş ağrısına neden olabilir. Bu aynı zamanda oluşabilecek bir beyin kanamasının işareti olabilir.
- Karotis arter iltihabı
- Temporal arterit
Baş ve Boyun Travması
- Kafa yaralanmaları, beyin dokusunda ve beyinde oluşan kanamalar.
- Beyinde meydana gelen kanamaya bağlı olmayan şişlikler.
- Kafa travması kanamaya bağlı olmadan gelişmektedir. Bunun en belirgin özelliği sarsıntı sonrası meydana gelen baş ağrısıdır.
- Boyun yaralanmaları.
Beyin ve Damarlardan Kaynaklanmayan Nedenler
- İlk olarak beyinden kaynaklanmayan fakat metastatik nedenlerden dolayı oluşan beyin tümörleri.
- Nöbetler.
- Omurilik kanalı içerisinde basıncın artması
Enfeksiyonlar
- AIDS / HIV
- Menenjit
- Ensefalit
- Zatürre ve grip gibi enfeksiyonlar.
İlaçlar ve Kullanılan İlaçların Kesilmesi
- Doğum kontrol hapları
- Tansiyon ve kalp ilaçları
- Reçete ve ya reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçların aşırı kullanımı
Kulaklar, Burun Boğaz, Gözler, Dişer ve Boyun İle İlgili Sorunlar
- Diş Ağrısı
- Sinüs Enfeksiyonu
- Glokom
- Iritis
Vücudumuzda Olan Değişiklikler
- Dehidrasyon
- Yüksek Tansiyon
- Böbrek Diyalizi
- Hipotiroidizm
İkincil Baş Ağrıları Nasıl Teşhis Edilir?
İkincil baş ağrılarının teşhisinde en önemli konu hatanın öyküsüdür. Daha sonra teşhisin netleşmesi için kan testleri ve radyoloji testleri uygulanır.
Fakat bazı hatalar bilinçleri kapalı olarak geldikleri için doktorlar genellikle öyküye odaklanmadan hastanın ağrısını gidermek için bir tedavi uygulamayı tercih ederler.
Örneğin, baş ağrısı, ateşi, ense sertliği ve baş dönmesi olan bir hasta menenjite yakalanmış olabilir. Menenjit hızlı tedavi edilmezse ölümcül olabileceğinden hekimler test sonuçlarını beklemeden hemen antibiyotik tedavisine başlamayı tercih ederler.
Daha sonra yapılan testlerde bu çok farklı bir neden çıkabilir. Fakat antibiyotikleri erken başlamanın yararı hiç vermeden beklemenin zararından daha fazladır.
İkincil Baş Ağrılarının Teşhisi İçin Hangi Testler Yapılır?
Hastanın öyküsü ve fiziksel muayene ikincil baş ağrılarını teşhis etmenin ilk adımıdır. Aniden başlayan şiddetli baş ağrısı olan kişiler mutlaka bir uzman doktora danışmaları gerekmektedir. Baş ağrısına neden olan hastalığın bulunması için yapılacak testler, ikincil baş ağrısına neden olan hastalığın teşhis edilmesinde yardımcı olacaktır.
İkincil Baş Ağrılarının Teşhisinde Kullanılan Yaygın Testler
- Boyun Tomografisi
- Kan testi
- Başın MRI çekilmesi
- Lomber ponksiyon
Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
- Gerilim Tipi Baş Ağrısı: Tedavisi basittir. Doktorun vereceği antidepresanlar, kaygı gidericiler, kas gevşeticiler ya da basit ağrı kesiciler etkili olacaktır.
- Migren Baş Ağrısı: Migren tedavisinde kullanılan bir çok ilaç mevcuttur. Bu ilaçlar atakların oluşmasında, atakları sırasında meydana gelen ağrının azaltılmasında yada kontrol altına alınmasında etkili olmaktadır. Bunun yanı sıra migreni tetikleyici durumlardan uzak durulması gerekmektedir. Bunlara örnek olarak, uykusuzluk, stres, fazla kafein tüketimi, susuzluk, kırmızı şarap ve beyaz peynir gösterilebilir.
- Küme Tipi Baş Ağrısı: Ağrıların süresini ve şiddetini azaltacak etkili ilaçlar mevcuttur. Bu ağrıyı tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yöntemi maalesef mevcut değildir.
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
- Küme Tipi Baş Ağrısı Çekenler: Küme tipi baş ağrısına iyi gelen en iyi yöntem acil servislerde verilen oksijen desteği ve doktorların vereceği ilaçları kullanmaktadır. Aynı zamanda karanlık bir odada oturmakta etkili olmaktadır.
- Soğuk Pres Uygulamak: Migren ağrısı çekiyorsanız soğuk pres uygulamak ağrınızın hafiflemesine yardımcı olacaktır. Soğuk suda ıslatılmış bir havluyu 15 dk. arayla alnınıza uygulamanız etkili olacaktır.
- Kafa Derisine Baskı: Gün içerisinde sürekli saçlarını sıkı bir şekilde bağlı geziyor ya da kafanızı sıkan şapka, bone gibi şeyler takıyorsanız, bu baş ağrısına neden olabilir. Bunları gevşetmek ağrıdan kurtulmanızı sağlayabilir.
- Sıcak Pres: Gerilim tipi baş ağrılarında bu yöntem oldukça işer yaramaktadır. Isıtılmış havluyu başınızın arkasına koyabilirsiniz. Bu sinüs ağrıları içinde etkilidir.
- Rahatlama uygulamaları: Yoga, meditasyon ve ya kas gevşetme hareketleri gibi rahatlama uygulamaları baş ağrınızı azaltabilir.
- Kafein alımı: Kahve, çay gibi içerisinde kafein bulunan içeceklerin tüketimi baş ağrısına iyi gelmektedir.
- İlaçları düzenli kullanmak: Doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmak baş ağrınıza etkili olacaktır.
- Masaj yapmak: Boynunuza biraz masaj yapmak, stres kaynaklı gerilim tipi baş ağrınızı azaltmada etkili olacaktır.
Baş Ağrısından Nasıl Kurtulabiliriz? Evde Kullanılan İlaçlar Baş Ağrısı İçin Etkili midir?
Öncelikle ani ortaya çıkan ve şiddetli baş ağrılarında mutlaka bir doktora danışmak gerekmektedir. Fakat sıklıkla görülen gerilim tipi baş ağrılarından evdeki yöntemlerle kurtulmak mümkündür.
- Öncelikle dinlenmeli ve bağışıklığı güçlendirmek için bol su içilmelidir.
- Stres baş ağrısının en büyük nedenlerinden biridir. Bu nedenle stresten uzak durulmalıdır.
- Son zamanlarda burun akıntısı ve ya soğuk algınlığı geçirmişsek sinüsleri rahatlatmak faydalı olacaktır.
- Boynun arkasına ve şakaklara ılık kompreslerle masaj yapmak rahatlatıcı olacaktır.
- Reçetesiz satılan ağrı kesicileri kullanmak ağrıların azalmasında yardımcı olacaktır.
Migren tipi baş ağrınız varsa zaten uyguladığınız bir tedavi yönteminiz vardır. Migren ağrısı çekenler çoğunlukla karanlık bir oda da uyuduklarında ve dinlendiklerinde rahatlamaktadırlar.
İkincil baş ağrısı çekenlerin mutlaka bir doktora danışması gerekmektedir.
Not: Bu yazımızda belirttiğimiz konular bilgilendirmek içindir. Tedavi amaçlı değildir.
Icons made by Freepik from www.flaticon.com