Sağlık

Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Hipomagnezemi olarak da bilinen magnezyum eksikliği, çoğunlukla gözden kaçan bir sağlık sorunudur. Magnezyum eksikliği belirtileri, çoğunlukla gözden kaçmakta ve hastalık çok ilerledikçe fark edilmektedir.

Amerika’da yapılan bir araştırmada toplumun %2’sinde magnezyum eksikliği olduğu düşünülürken, araştırma sonucunda toplumun %75’inde magnezyum eksikliği saptanmıştır. Magnezyum eksikliğinin belirtileri bazı durumlarda magnezyum seviyesi çok düşmeden kendini belli etmiyor.

Magnezyum eksikliğinin bir çok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerin başında düzensiz ve sağlıksız beslenme gelmektedir. Magnezyum eksikliği ilen bağlantılı hastalıklar vardır. Bu hastalıklar; çölyak, kronik ishal, diyabet gibi hastalıklardır. Alkol kullanan kişilerde yüksek risk altındadır.

Bu yazımızda sizlere magnezyum eksikliğinin en çok ortaya çıkan belirtileri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Lütfen yazımızın sonuna geldiğinizde bu belirtiler sizde de varsa, lütfen bir doktora görününüz.

Magnezyum Eksikliği Belirtileri

Magnezyum eksikliğinin bir çok belirtisi vardır. Sizlere en çok ortaya çıkan magnezyum eksikliğinin 7 belirtisi hakkında bilgi vereceğiz.

Magnezyum Eksikliği Ruh Sağlığı Bozuklukları

1- Ruh Sağlığı Bozuklukları

Magnezyum eksikliğinin sonucunda, ruh sağlığı bozuklukları görülebilmektedir. Ortaya çıkan ruh sağlığı bozuklukları, duygu eksikliğine ve zihinsel yorgunluğa neden olabilmektedir. Eğer eksiklik çok ilerlemişse komaya bile neden olabilir.

Yapılan araştırmalar sonucunda kesin olmamakla birlikte magnezyum eksikliğinin depresyonu ve kaygıyı arttırdığı gözlemlenmiştir.

Magnezyum eksikliği insanlarda sinir disfonksiyonuna neden olabilmektedir. Aynı zamanda sonucu henüz kesinleşmemekle birlikte anksiyete bozukluğu olan bir grup insana magnezyum takviyelerinin iyi geldiği görülmüştür.

Magnezyum Eksikliği Kramplar ve Kas Seğirmeleri

2- Kramplar ve Kas Seğirmeleri

Magnezyum eksikliği, kas kramplarına, seğirmelerine ve titremelerine neden olabilmektedir. İlerlemiş bir magnezyum eksikliği varsa bu nöbetlere neden olabilmektedir.

Bilim adamlarına göre bu kramp ve seğirmeler magnezyum eksikliğinden dolayı kas sinirlerine ve hücrelerine aşırı kalsiyum gitmesinden kaynaklanıyor. Magnezyum takviyeleri kramplara ve seğirmelere iyi gelmektedir.

Fakat yaşlılıktan dolayı meydana gelen kramplarda magnezyum takviyelerinin bir faydası yoktur. Her kas seğirmesi magnezyum eksikliğinden kaynaklanmaz. Kas seğirmesinin aşırı kafein kullanmak ve stres gibi bir çok farklı nedeni vardır.

Magnezyum eksikliğinin olup olmadığı mutlaka uzman bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. Yanlış ve fazla magnezyum takviyesi kullanmak nörolojik bazı hastalıklara neden olmaktadır.

Magnezyum Eksikliği Osteoporoz

3- Osteoporoz

Osteoporoz, kemiklerin zayıflaması ve kemik kırıklarının artması ile kendini gösteren bir hastalıktır.

Osteoporoz nedenleri arasında bir çok faktör vardır.

Osteoporoz Nedenleri

  • D ve K vitaminlerinin eksikliği
  • Yeteri kadar spor yapmama
  • Yaşlanma

Magnezyum eksikliği osteoporoz nedenleri arasında gösterilmektedir. Magnezyum eksikliği kemik sağlığını olumsuz etkilediği gibi kemikleri için olmazsa olmaz olan kalsiyumunda taşınmasını zorlaştırmaktadır.

Bu konuda hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde magnezyum verilmeyen hayvanın kemiklerinde zayıflamalar görülmeye başlanmıştır. Bu konuda yapılmış bir insan deneyi henüz olmamasına rağmen, yeteri kadar magnezyum almamanın kemik sağlığını olumsuz etkilediği görülmüştür.

Magnezyum Eksikliği Kas Zayıflığı ve Yorgunluk

4- Kas Zayıflığı ve Yorgunluk

Magnezyum eksikliğinin bir başka belirtisi de yorgunluktur. Yorgunluk, fiziksel veya zihinsel halsizlik olarak nitelendirilmektedir. Fakat bu yorgunluk herkesin yaşadığı vücudumuzun artık dinlenmem gerekiyor diyerek bizi uyardığı yorgunluk değildir.

Kalıcı bir yorgunluk veya halsizlik hissediyorsanız bu bir sağlık problemini işaret etmektedir. Fakat yorgunluk tek başına bir semptom olmadığı için yanında başka belirtiler olmadan hastalığın teşhisi konulamaz.

Magnezyum eksikliğinde yorgunluğa eşlik eden bir diğer belirti ise kas zayıflığıdır. Araştırmacılar bu kas zayıflığının magnezyum eksikliğinden dolayı kas hücrelerine taşınamayan potasyumdan kaynaklandığını savunmaktadır.

Eğer sizde de geçmeyen bir yorgunluk ve halsizlik varsa mutlaka bir doktora danışmalısınız.

Magnezyum Eksikliği Astım

5- Astım

Magnezyum eksikliği astımı olan kişilerde görülebilmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre astımı olan kişilerde olmayan kişilere göre daha fazla magnezyum eksikliği görülmektedir.

Bilim adamları magnezyum eksikliğinin akciğerde bulunan hava yollarında kalsiyum birikmesine neden olduğunu söylüyor. Bu nedenle nefes darlığı sorunları ortaya çıkıyor.

Bazen şiddetli astımı olan kişilere magnezyum sülfatlı ilaçlar verilmektedir. Eğer ortaya çıkan semptomlar hayati bir tehlikeye neden oluyorsa bu ilaçlar direk olarak enjeksiyon ile vücuda verilir.

Kısacası yapılan araştırmalarda şiddetli astımı olan kişilerde magnezyum eksikliğinin de olduğunu ortaya koymuştur. Fakat kesin olarak bu kişilerde magnezyum eksikliği vardır demek için çok daha fazla test yapılmalıdır.

Magnezyum Eksikliği Yüksek Tansiyon

6- Yüksek Tansiyon

Hayvanlar üzerinde yapılan testlerde magnezyum eksikliğinin hayati bir tehlikeye neden olan yüksek tansiyonu tetiklediğini göstermektedir. Fakat henüz bu konuda insanlar üzerinde yapılan bir araştırma bulunmamaktadır.

Bu konuda çok fazla araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmalardan birinde yüksek tansiyonu olan bir kişiye magnezyum desteği verildiğinde kan basıncının düştüğü görülmüştür.

Bu nedenle magnezyum eksikliği olan kişiler çok dikkatli olmalıdır. Bu eksiklik kan basıncını arttırabilir. Bu nedenle ciddi kalp hastalıkları ortaya çıkabilir.

Magnezyum Eksikliği Kalp Ritim Bozukluğu

7- Kalp Ritim Bozukluğu

Kalp ritminde meydana gelen düzensizlikler magnezyum eksikliğinin en ciddi belirtisidir. Kalp atışında meydana gelen düzensizlikler çoğu zaman hissedilmez.

Fakat bu düzensizlikler kişinin hissedebildiği kalp çarpıntısına neden olabilmektedir. Ritim bozukluğunun faklı belirtileri de vardır.

Ritim Bozukluğunun Belirtileri

  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Bayılma
  • Sersemlik

Eğer şiddetli bir ritim bozukluğu yaşanırsa, bu durum inmeye ve kalp yetmezliğine neden olabilir. Bu konuda araştırma yapan bilim adamları, bu durumu magnezyum eksikliğinden dolayı kalp kaslarına taşınamayan potasyuma bağlamaktadır.

Kalp hastalığı ve ritim bozukluğu olan kişilerde magnezyum eksikliği de görülmektedir. Bu kişilerde magnezyum eksikliğini gidermek sorunlarının çözülmesine etki etmiştir.

Kalp Krizinin Dikkat Edilmeyen 5 Gizli Belirtisini öğrenmek için mutlaka bu yazımızı okumalısınız. >>> vaybepost.com/kalp-krizi-belirtileri

Kaynak: www.healthline.com

 

Şahin

Bilgisayar programcılığı mezunu ve seo konusunda meraklı bir kişi. Güncel haberler, spor, teknoloji ve farklı makale türleri ile sizlerle buluşuyor olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu