Yararlı Bilgiler

Yağ yakıcı hormonları çalıştırmanın 4 yolu

Hormonlar, vücudumuzun nasıl işlediğini ve her organımızın özel bir görevden sorumlu olmasında büyük bir rol oynar. Bu hormonların biri bizi aç hissettirirken, diğeri tam tersi tok hissettirir. Biri beynimize, sadece vücutta yağ depolaması gerektiğini söylerken, bir başkası yarın yokmuş gibi yakmaya başlamasını söyleyebilir. İşin püf noktası, istediğimiz hormonları nasıl çalıştırabileceğimizi ve istemediklerimizi nasıl kapatacağımızı öğrenmek.

İşte sizde bu konuda bilgi almak istiyorsanız en doğru yerdesiniz. Bugün sizler için kilo vermemizi sağlayan hormonları nasıl çalıştırabileceğinizi araştırdık. Yazımızın tamamını okumadan çıkmayın.

Yağ yakıcı hormonları çalıştırmanın 4 yolu
Yağ yakıcı hormonları çalıştırmanın 4 yolu

1- Sizi aç hissettiren Gremlin hormonu

Bu hormon beyninize yeme zamanının geldiğini belirten bir mesaj gönderir. İlginç olan, kalori alımının azaltıldığında ghrelin üretimini artmasıdır. Hatta 12 ay boyunca düşük kalorili bir diyet uyguladıktan sonra bile seviyesi hala yüksek kalmaktadır. Düşük kalorili diyetlerin uzun vadede işe yaramamasının sebeplerinden biri de bu hormondur. Vücudumuz buna alışamıyor.

Peki bunun için ne yapmalı?

Yoğun kardiyo egzersizleri sizin ghrelin seviyenizi düşürmektedir.

Kardiyo egzersizler neredeyse her şey olabilir – koşu, ağırlık antrenmanı, boks, antrenman kampı, kalp atışların belirli bir seviyeye çıktığı sürece sorun yoktur. Bu seviyeye ulaşmak önemlidir ve kalp atış hızınızı takip etmek için kullanabileceğiniz birçok farklı araç vardır. Ancak ne zaman doğru seviyeye ulaştığınızı anlamanın daha kolay bir yolu var. Çok ağır nefes alıyorsanız ve hala konuşabiliyorsanız, ancak şarkı söyleyemiyorsanız, o zaman kalp atışınız muhtemelen doğru seviyededir.

2- Daha az yemenizi söyleyen leptin hormonu

Vücudumuz ayrıca beyne daha fazla kalori kullanmasını ve daha az yemek yemesini söyleyen hormonlar üretiyor, leptin bunlardan biridir. Yağ hücreleri tarafından üretilir, yani ne kadar kilolu olursak o kadar leptin olur. Kulağa harika geliyor ama bu bir oyundur. Belli bir noktadan sonra, vücudumuz beynin leptin sinyalini okuyamadığı bir durum olan leptin direnci olarak bilinen duruma neden olabilir.

Peki bunun için ne yapmalı?

Yapılması gereken basittir, antioksidanlar açısından yüksek gıdalar leptine duyarlılığı arttırır. Kilo vermek aynı etkiye sahiptir ve sonunda, ne kadar kilo verirseniz, leptinin etkisi o kadar güçlü olur.

3- Vücudumuza yağ yakmasını söyleyen Adiponektin hormonu

Adiponektin ayrıca yağ hücreleri tarafından üretilir ve bu hormonun güzelliği insüline karşı duyarlılığımızı arttırması ve vücudumuzu yağları enerji olarak yakması için teşvik etmesidir. Kulağa garip gelebilir, ancak yağdan gelir ve yağ yakar. Ve leptinden farklı olarak, ne kadar zayıf olursak, adiponektin seviyesi o kadar yüksek olur.

Peki bunun için ne yapmalı?

Bu hormonu artırmak için gündüzleri daha hareketli olmalı ve ile adiponektin düzeyleri yüksek doymamış yağlar , balık, fındık, avokado ve zeytinyağı gibi besinler tüketerek diyet yapmalısınız. Akşam yemeği için düşük GI karbonhidratları yemek de adiponektin üretimini artırır.

4- Vücudumuzdaki yağları kullanan Glukagon hormonu

Glukagon insülinin tam tersi yönde çalışan bir hormondur. Glukagon depolanan karbonhidratları ve yağları parçalamaya yardımcı olur ve bunları enerji için kullanır. Vücudunuzda ne kadar glukagon varsa, o kadar zayıf olursunuz.

Peki bunun için ne yapmalı?

Protein bakımından yüksek ve karbonhidratı düşük gıdalar, glukagon seviyelerini arttırmanın en iyi yoludur. Balık, et, deniz ürünleri, soya peyniri ve kuruyemişler bu listenin sadece küçük bir kısmıdır.

Şahin

Bilgisayar programcılığı mezunu ve seo konusunda meraklı bir kişi. Güncel haberler, spor, teknoloji ve farklı makale türleri ile sizlerle buluşuyor olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu