Uyurken Başımıza Gelen 10 Gizemli Şey
Geceleri huzur içinde uyumak ve enerjiyi canlandırmak istiyoruz. Bununla birlikte, uykuya eşlik eden tuhaf ve nahoş hislerle hiç karşılaşmayan birisini bulmak zordur.
VaybePost olarak size bugün uyurken başımıza gelen 10 gizemli şeyden bahsetmek istiyoruz..
İçindekiler
Uyurken Başımıza Gelebilecek Gizemli Şeyler
Uyku Felci (Kara Basan)
Nasıl hissettiriyor: Kişi gece uyanır ve hareket edemez. Buna ek olarak korkutucu halüsinasyonlar ve odada başka biri olduğu hissi var. Antik çağda, bu devlet kötü ruhların yaramazlıklarıyla ilişkilendirildi.
Neden oldu: Normalde, uykuya daldığımızda, uykusuz kalmamamız için böyle bir şey felç olur. Uyku felçiyle, beyin uyanık olduğunda kaslarımız “kapanır”.
Nüfusun yaklaşık% 7’si en az bir kere uyku felci geçirmiştir. Sırtüstü uyurken daha muhtemel olduğunu söylüyorlar.
Hipogagik halüsinasyonlar
Nasıl hissettiriyor: Bir insan uykuya dalmak üzereyken ama hala uyanıkken, gözlerinin önünde garip resimler görür. Genellikle bunlar korkutucu yüzler ve fantastik yaratıklar.
Neden oldu: Bu, zihinsel olarak sağlıklı insanların sahip olabileceği birkaç halüsinasyon türünden biridir. Çocuklar onları daha sık kullanıyor, bu da uyumak istememelerinin nedeni olabilir. Bu gibi halüsinasyonlar strese veya basitçe iyi bir hayal gücüne bağlı olabilir. Sarhoş yatarsan, onlar da görünebilir.
Sayıklamak
Nasıl hissettiriyor: Genellikle somniloquy’den muzdarip (uykuda konuşma için güzel bir terim) bu konuda hiçbir fikri yoktur. Bu durum psikolojik olarak kesinlikle tehlikeli değildir, ancak böyle bir sorunu olan bir kişi sırları bulanıklaştırma konusunda endişelenebilir.
Neden oldu: Erkekler ve çocuklar buna daha yatkın ve bunun nedeni stres. Kişinin ruhu gerçekte hemfikir olmadığı şeye direnmeye çalışıyor.
Uyurgezerlik
Nasıl hissettiriyor: Bu durum uyku felcinin tam tersidir – bilinç uykudadır, ancak kas felci oluşmaz. Uykularında insanlar genellikle çok tehlikeli olan evi yürüyebilir, temizleyebilir ve hatta evden ayrılabilir. Sabahları hiçbir şey hatırlamıyorlar.
Neden oldu: Somnambulizm, nüfusun yaklaşık% 4,6-10,3’ünde meydana geliyor ve çocuklar daha sık etkileniyor. Neden, tedavi yöntemleri gibi hala bilinmemektedir.
Patlayan kafa sendromu
Nasıl hissettiriyor: Kişi, yüksek sesle patlama veya alkış hissi ile uyanır. Bazen ses sağır edici görünüyor. Artan bir vızıltı veya bir flaş eşlik edebilir. Bu fenomen tehlikeli değil, ama insanları korkutuyor. Bazıları felç geçirdiklerini düşünüyor.
Neden oldu: Bu, nedense, beynin ses işlemesinden sorumlu alanlarda sinirsel aktivite dalgalanması olduğunda olur . Bazen sendrom uykusuzluk ya da jet lag ile birleşir.
Uyku apnesi
Nasıl hissettiriyor: Uyku apnesi, rüyada ani bir nefes alma duruşu. Sonuç olarak kişi uyanır. Uyku kalitesi azalır, beyin oksijen açlığı yaşar ve yeterince uyumak zorlaşır. Arter basıncı aynı zamanda kalp krizine neden olabilecek bir saldırı sırasında dalgalanır.
Neden olur: Uyku sırasında, farinks kasları gevşer, bu da bazen solunum yollarının tıkanmasına neden olur. Obezite, sigara ve yaşlılık riski arttırır.
Tekrarlayan rüyalar
Nasıl hissettiriyor: Muhtemelen herkesin aynı komployu sürekli olarak yeniden üreten garip tekrarlayan rüyaları olmuştur.
Neden oldu: Psikologlar beynimizin bu rüyaları günlük yaşamımızda farketmediğimiz bir şeye dikkat etmek için kullandığına inanıyorlar. Bu hikayeler durum çözülene kadar geri dönecektir.
Yatağa düşme
Nasıl hissettiriyor: Bazen yatağımızın üstüne fırlatılmış gibi hissediyorum. Çıldırır ve uyanırız. Bazen ondan önce, uçmakta olduğumuzu ya da tökezlediğimizi ve düşeceğimizi hayal ediyoruz – oldukça hoş olmayan bir his.
Neden oldu: Uyku, ölmeye benzer – kalp atışı ve solunum yavaşlar, kas tonusu azalır. Beyin “korkar”, bunu gerçek bir ölüm olarak algılar ve kişinin hayatta olup olmadığını kontrol eder, kaslara dürtü gönderir.
Beden dışı deneyim
Nasıl hissettiriyor: Bu, yarı uykuda ve yarı uyanık bir insanın vücudunun dışındaki bir yerden kendini gördüğü bir nöropsikolojik fenomendir. Tasavvuf ve okültistler için bu, ruhun varlığını onaylar.
Neden oldu: Fenomenin incelenmesi çok zordur. Bilim adamları vücuttan çıkma yanılsamasının var olduğunu bilmelerine rağmen, nasıl çalıştığı ve neden ortaya çıktığı açık değildir. Bununla nasıl baş edeceğimiz de belli değil. Yine de bazıları bu duruma kasten nasıl girileceğini biliyor. Bunu bilişsel yeteneklerinin sınırlarını genişletmek için yaparlar.
Uyku sırasında ani aydınlanma
Nasıl hissettiriyor: Bazen bir soruna uzun süre çözüm bulamıyoruz, bu yüzden sürekli düşünüyoruz. Ve sonra, bir rüyada, beyin bize bir ipucu verir. Şimdi en önemli kısım bunu hatırlamak.
Rus bir kimyager olan Dmitri Mendeleev, periyodik bir element tablosu oluşturmaya saplantılıydı – ve sonra bunu bir rüyada gördü. Benzen için bir formül hayal ederken kimyager August Kekulé’de de benzer bir şey oldu.
Neden oldu: Bazen bilinçaltımız henüz bilince ulaşmamış olmasına rağmen cevabı zaten biliyor. Uyku sırasında, bilinçaltı daha aktif ve içgörü sağlayabilir. Uyku harika, ama bazen daha fazla perks ile birlikte geliyor.